Kaas en zuivel boerderij

De kalfjes

Het geheim achter onze heerlijke producten begint natuurlijk bij onze dieren. En dat begint al bij onze kalfjes, zij zijn immers de toekomst van ons bedrijf! We zorgen ervoor dat onze kalfjes zo optimaal mogelijk op kunnen groeien waarna ze na 2 jaar als een gezonde melkkoe, melk kunnen gaan produceren. Onze kalfjes staan dicht bij onze winkel zodat je ze altijd kan bezoeken en misschien zelfs even kunt aaien. Sommige kalfjes zijn namelijk zo nieuwsgierig!

 

De melkkoeien

In de stal naast de kalfjes staan de grote dames, onze melkkoeien. Zij zijn de echte topsporters die iedere dag weer heerlijke melk voor ons produceren. In totaal hebben we 60 melkkoeien en 25 stuks jongvee. Deze koeien zijn van verschillende soorten rassen koeien, ook wel kruislingen genoemd. Zo kan je in onze stal Holstein koeien vinden voor de melkproductie maar ook Montbéliarde koeien voor de robuuste lichaamsbouw en Jersey koeien voor de hogere vet- en eiwitgehaltes in melk. Doordat wij deze rassen kruisen, komt het beste van iedere koe naar boven en zal ze een krachtige, sterke en gezonde koe worden. En van gezonde koeien komt de lekkerste melk!

 

Binnen en buiten leven

Van nature leven koeien in kuddes wat maakt dat koeien erg sociale dieren zijn. Ook binnen onze koppel heeft iedere dame haar eigen positie in de stal. ’s Winters verblijven onze koeien in een grote, ruime ligboxenstal waar ze los kunnen lopen. Naast dat ze ’s ochtends en ’s middags gemolken worden, mogen ze zelf bepalen wat ze gaan doen: even lekker liggen, een hapje eten of juist rustig herkauwen. Van april tot begin november lopen onze koeien buiten in het weiland. Het verse gras en de frisse buitenlucht zorgen ervoor dat de koeien grasmelk produceren. Van deze melk maken wij onder andere weer heerlijke graskaas, die daarom dus maar een aantal maanden per jaar beschikbaar is.

 

Goede voeding

Wat de koe eet, geeft ze weer aan ons terug in de vorm van melk. Daarom krijgen onze dieren een uitgebalanceerd rantsoen met zo min mogelijk bewerkte producten. Hoe pakken we dat aan? We voeren onze koeien zoveel mogelijk van onze eigen, lokaal geteelde ruwvoer als gras en maïs en daarnaast ook zelf geteelde voederbieten. De brokjes die we daarbij nog voeren zijn gemaakt van GMO vrije producten. Op deze manier voeren we volgens het VLOG-criteria. Doordat onze dames de hoogste kwaliteit voer krijgen, produceren ze melk die rijk is aan essentiële voedingstoffen wat je proeft in onze producten.

 

Optimale gezondheid

Door ze de juiste verzorging en voeding te geven, hebben onze koeien een optimale gezondheid. Mocht er dan toch iets aan de hand zijn dan proberen we dit zo min mogelijk met antibiotica op te lossen. We proberen het altijd eerst met homeopathische middelen of andere natuurlijke geneesmethoden. Alleen als het echt niet anders kan, gebruiken we antibiotica. We zijn hier erg voorzichtig mee want wat de koe krijgt toegediend, krijgt de consument uiteindelijk ook binnen. Gelukkig zorgen onze manier van verzorgen en de homeopathie ervoor dat dit niet vaak nodig is.

 

Andere gezelschapsdieren

Naast onze koeien en kalfjes zijn er nog andere, leuke dieren aanwezig op de boerderij. Zo hebben we vier paarden die ook ieder hun eigen karakter hebben. Ze vinden het fijn als ze geaaid worden of een lekker appeltje krijgen. Verder loopt er een echte boerderijkat rond die, als je geluk hebt, ligt te slapen tussen het hooi. Daarnaast zijn er twee stoere honden die vrij loslopen op het erf. Zij vinden het ook fijn als ze een aai over hun bolletje krijgen.